Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim ?

Ev alırken incelememiz gereken ilk şeyi evin büyüklüğü ya da görünüşü veya projeye uygunluğu olduğunu düşünüyoruz. Oysa bundan çok daha ötesi var. Örneğin seçtiğimiz konutu diğerlerinden avantajlı yapanın ne olduğu sorusu önemli, ancak daha önemli sorular var. Kendi kişisel hayatımıza yönelik sorular. Yaşam şeklinize uygunluğu, beklentilerin ne kadarını karşıladığı, sağlık durumunuz, alışkanlıklarınız vb…
Konutu aldığınız çevreyi iyi araştırmanız gerekir. Muhitin beklenti ve alışkanlıkları sizin yaşam şeklinize ne kadar uygun? Sadece kendinizi değil, ailenizi ve yakın çevrenizi de hesaba katarak bölgenin sizin beklentilerinizi ne kadar karşıladığını sorun.

Konut projesinin bulunduğu nokta ve çevresindeki diğer yapılar da seçimde çok önemli. Kendi konutunuzun tipinin ve ebatının size uygun olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. 5 kişilik bir ailenin yaşamı ile tek kişinin yaşamı arasında fark var. Dahası, mesela Amerikan tipi mutfak bazıları için daha pratikken, bazıları için uygun değildir. Evin şehrin hangi noktasında olduğu da önemli bir ayrıntı. Hatta aslında belki de ilk ölçütlerinizden biri olmalı. Şehrin koşturmacasını seven, buna alışkın biriyseniz şehrin ortasında, ancak daha sakin bir muhit arayan biriyseniz şehre yakın ancak şehre ulaşımı zor olmayan bir lokasyon seçmelisiniz.

Seçilen dairenin hangi yöne baktığı, manzarası, güneşlilik durumu, hangi katta olduğu, park imkânları, muhitte ne kadar gürültü olduğu diğer belirleyici faktörlerden. Binanın işleyişini öğrenmek de gelecekte yaşanacak kötü durumları önleyecektir. Evde elektrik, su, doğal gaz sorunu var mı yok mu bunlar iyice araştırılmalı.

Tüm bunların ötesinde yapımcı firmaya dikkat etmeli. Daha önce sorunsuz konut projelerine imza atmış bir firmada sorun yaşama ihtimaliniz daha azdır. Güvenirlik bu açıdan kolay araştırılabilir bir detay. Günümüzde internet yoluyla pek çok bilgiye ulaşabiliyoruz. Şirketin müşteri memnuniyetine verdiği önem araştırılmalı. Araştırmanızın derinleşmesi konut alırken önemli. Konut eğer kullanılmış ise neden satılmak istendiği sorgulanmalı. Resmi evraklar incelenmeli, sözleşmeler dikkatlice okunmalı, konutun değeri belirlenmeli, alışveriş merkezlerine yakınlığı göz önüne alınmalı. Bölgenin gelişimi izlenmeli. Çevredeki satış ve kira değerlerine bakılmalı. Ana ulaşım hatlarına yakınlığı ve uzaklığı tartışmalı. Özetle ekonomik değeri iyi irdelenmeli.

Sonuç olarak konut bir yatırımdır ve bu büyük yatırımın ardında sizi kârlı çıkaracak maddeler bulunmalıdır.